Aydoğan: Müdür, o okulun öğretmenlerince seçilmelidir – D20Haber
24.04.2024, Çarşamba
18 °C / 34 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EĞİTİM
  4. /
  5. EĞİTİM
  6. /
  7. Aydoğan: Müdür, o okulun öğretmenlerince seçilmelidir

Aydoğan: Müdür, o okulun öğretmenlerince seçilmelidir

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 9 Temmuz 2019 Salı - 16:07Güncelleme: 9 Temmuz 2019 Salı - 16:07
Aydoğan: Müdür, o okulun öğretmenlerince seçilmelidir

Eğitim-İş Denizli Şubesi Başkanı Namık Kemal Aydoğan, okullardaki müdür seçiminin eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenlerce seçilmesi gerektiğini belirtti.

CHP İl Başkanı Mahir Akbaba ve Merkezefendi İlçe Başkanı Tolga Varlıker’in de destek verdiği basın toplantısında “Okullarımız adaletli yönetilsin” diyen Eğitim-İş Şube Başkanı Namık Kemal Aydoğan, okul idarecilerinin 2014 yılında çıkarılan yönetmelikle bir gecede görevden alındığını, yerlerine adaletin "a"sından uzak bir anlayışla, mülakat tekniğiyle okul yöneticileri seçildiğini söyledi.

Bu yöneticilerin birçoğunun 4 ve 8 yıllık görev sürelerinin dolduğunu, geçtiğimiz hafta 4 yılını dolduran idarecilerin bazılarının kendi okullarında göreve devam ettiğini, 8 yılını dolduranların ise tercih ettikleri başka okullarda yeni görevlerine başladığını bildiren Aydoğan, şöyle devam etti:

“YAZILI SINAV DAHA ADALETLİ”

“Kesinlikle genelleme yapmıyoruz. Ancak itaat eden, kendi başına karar alamayan, okul içinde alacağı basit bir kararı bile bir üst amirine sormadan hareket edemeyen okul müdürleri oluştu bu süreçte. Bu kaygan zeminden beslenen yapılar bu sistemden çok memnun kaldılar elbette. Bir okula görevlendirilecek müdür ya da müdür yardımcısı noktasında, idari basamakta olmamasına rağmen hep söz sahibi oldular. Arkadaşlarımızın sendikal tercihleri risk olarak görüldü ve ‘Senin sendikan nedeniyle müdür yardımcısı olman zor, sen bu sendikadayken senin işin olmaz’ gibi cümlelerle tehdit ettiler birçok idareci adayını. Kimi arkadaşlarımız dik durdu, sendikasını değiştirmedi ve birçoğu mülakatta elendi. Kimi arkadaşlarımız da sendika değiştirdiler, çalışma ortamları kendilerine hatırlatılarak çaresiz bırakıldı ve birçoğu mülakatta başarılı (!) oldu. Yıllardır savunduğumuz tezimizi bir kez daha söylüyoruz. Bir okulu yönetecek müdür, o okulun öğretmenlerince seçilmelidir. Yazılı sınav eksik yönleri olmasına rağmen, riski en az, bu sisteme göre daha adaletli bir sistemdir.”

“ÖĞRETMEN MUTLU İSE VERİMLİ ÇALIŞIR”

Bir okulu başarıyla yönetmenin liderlik özelliklerini uygulayabilmekle olacağını belirten Aydoğan, “Bir müdür öğretmeni ile iletişim kuramıyor ve okulda öğretmen-öğrenci-veli dengesini sarsarak çalışma barışını bozuyor ise o makamda bir dakika bile durmasın. O makamlar insanlara hizmet etmeleri için verildi o yöneticilere. Öğretmenini, personelini ezsin dışlasın diye değil. Öğretmen mutlu ise verimli çalışır, üretir, okulun başarısı artar. Okullarımız, öğrencilerin gayreti, velilerin ilgisi, öğretmenin emeği ve müdürlerin yöneticilik başarıları ile kimlik kazanır ve marka değer oluşturur” dedi.

“İNCELEME SONUÇLANMADI”

Pansiyonlu bir okul müdürü hakkındaki incelemeye de değinin Aydoğan, “Uzun süre gözlemlediğimiz, müdahil olmadığımız pansiyonlu bir okulun müdürü hakkında 2018 Aralık ayında bir inceleme başlatılmıştı. Ne acıdır ki 2019 yılı temmuz ayındayız ve bu inceleme halâ sonuçlanmadı. Bilirkişi raporu uzatıldı, okulda birkaç yıl içinde bu müdür ile çalışan dört müdür yardımcısı arkadaşımız okul müdürünün baskıcı ve usulsüz yönetim anlayışı karşısında görevini bırakmak zorunda kaldı ve ayrıldılar. Ancak bu okulda pansiyondan sorumlu olarak çalışan müdür yardımcısı arkadaşımız bu usulsüzlükler ve baskıcı yönetim anlayışı konusunda susmadı ve durumu İl Milli Eğitim Müdürlüğüne taşıdı. İnceleme süreci uzayıp sonuçlanmayınca bizim de desteğimizle konu savcılığa taşınmış durumda. Şu anda savcılık boyutunda inceleme devam ediyor” diye konuştu.