Zolan’dan TMMOB’a ‘inşaatları durma noktasına getirdiler’ suçlaması – D20Haber
25.04.2024, Perşembe
17 °C / 29 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. KENT
  6. /
  7. Zolan’dan TMMOB’a ‘inşaatları durma noktasına getirdiler’...

Zolan’dan TMMOB’a ‘inşaatları durma noktasına getirdiler’ suçlaması

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 22 Mayıs 2019 Çarşamba - 18:20Güncelleme: 22 Mayıs 2019 Çarşamba - 18:20
Zolan’dan TMMOB’a ‘inşaatları durma noktasına getirdiler’ suçlaması

Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, inşaatları durma noktasına getiren nedenin Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin (TMMOB), Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’nin bazı maddeleriyle ilgili açtığı davada yürütmeyi durdurma kararı verilmesi olduğunu öne sürdü. Zolan, bu karar nedeniyle inşaat sektörünün hem Denizli’de hem de Türkiye’de ruhsat alma ile ilgili ciddi sıkıntılar yaşadığını belirtti.

TMMOB’un itirazları sonucunda bazı maddeleri hakkında yürütmeyi durdurma kararı verilen Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği, Denizli Büyükşehir Belediye Meclisi’nin mayıs ayı olağan toplantısı’nda da gündeme geldi. Söz konusu yürütmeyi durdurma kararı ile balkon, ara sahanlıklar dahil açık veya kapalı merdiven evi, kapıcı dairesi, kat holleri, teras çatılar, silolar, trafolar, açık yüzme havuzları gibi alanların doğrudan emsal hesabına girmesi nedeniyle yapı alanında en az yüzde 30 azalma oluştuğundan yapı sahipleri başta olmak üzere müteahhitler, kooperatifler tarafından inşaat başvuruları durma noktasına geldiği belirtildi.

Merkezefendi ilçesinin bazı mahallerinde ayrılan trafo alanlarının söz konusu mahkeme kararı gereği iptal edilmesiyle ilgili gündem maddesi hakkında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, "Bugün Denizli’mizde ve ülkemizde ruhsat alma ile ilgili sıkıntılar var. Ruhsat almış olan yerlerin iskan alması ile ilgili sıkıntılar var. İskan alan yerlerin işyeri açma ruhsatı ile ilgili sıkıntıları var. Bunun da sebebi TMMOB'a bağlı odaların açtığı dava sonucunda verilen yürütmeyi durma kararıdır. Bu sadece Denizli'de değil tüm Türkiye'de bu şekildedir" dedi.

“MAHKEME KARARINA UYMAK ZORUNDAYIZ”

Tüm belediyelerin mahkeme kararına uymak zorunda olduğunu vurgulayan Zolan, "Biz sadece mahkeme kararını uygulama boyutundayız. Bu işten inşaat sektörüne hizmet veren mühendislik, mimarlık, müteahhitlik firmaları ve iş dünyası zarar görmekte aynı zamanda istihdam anlamında daralmaya sebep olmaktadır. Bunun müsebbibi ne büyükşehir belediyeleri ne de ilçe belediyeleridir, bu TMMOB'a bağlı odaların açtığı dava sonucunda ortaya çıkan bir husustur" diye konuştu.

Konuşmanın ardından, Merkezefendi ilçesinin bazı mahallerinde ayrılan trafo alanları söz konusu mahkeme kararı gereğince iptal edildi.

1 Haziran 2013’te Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürülüğe giren Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’nin iptaline ilişkin TMMOB dava açmış, Danıştay 6. Dairesi de 2017 yılında bazı maddeler hakkında yürütmeyi durdurma kararı vermişti.