Zeytinli Bahçeli için yürütmeyi durdurma kararı – D20Haber
25.04.2024, Perşembe
16 °C / 29 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. KENT
  6. /
  7. Zeytinli Bahçeli için yürütmeyi durdurma kararı

Zeytinli Bahçeli için yürütmeyi durdurma kararı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 18 Ekim 2017 Çarşamba - 14:51Güncelleme: 18 Ekim 2017 Çarşamba - 14:51
Zeytinli Bahçeli için yürütmeyi durdurma kararı

Denizli’nin Merkezefendi İlçesi’nde, “Zeytinli Bahçe” olarak bilinen yeşil alana LPG ve akaryakıt istasyonu yapılmasıyla ilgili imar planı değişikliği uygulamasına Denizli İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. CHP İl Başkanı Teoman Sancar, bu konuda yaptıkları uyarının dikkate alınmadığını, ancak yargının yeşil alanın bu şekilde kullanılmasına “dur” dediğini belirtti.

CHP İl Başkanı Teoman Sancar, düzenlediği basın toplantısında Denizli İdare Mahkemesi’nin Zeytinli Bahçe ile ilgili verdiği 2017/313 esas nolu kararı açıkladı. Sancar, “Çevreyi korumak, yeşil alanı artırmak ve mevcut parkları güzelleştirerek vatandaşlara hizmet vermekle yükümlü olan Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Zolan, yıllardır Zeytinli Bahçe adıyla bildiğimiz park ve yeşil alanı benzin ve LPG istasyonuna çevirmiştir. Bu ilk yaptığı imar rantı değildir. Son yaptığı da olmayacaktır” diyerek, şöyle devam etti:

“RANT SONA ERMİŞTİR”

“Denizli halkının bu AKP’li Büyükşehir Belediyesi’nin yeşil alanlar üzerinde oynadığı rantlara ‘dur’ diyeceğini beyan etmiştik. Yine aynı anlayışla Cumhuriyet Halk Partisi’nin milletine ve memleketine duyduğu sorumluluk gereği yeşil alanın ranta kurban edilerek, akaryakıt ve benzin istasyonu alanına çevrilmesini protesto etmiş, adı geçen yeşil alanda bölge sakinleri ve duyarlı vatandaşlar ile basın toplantısı yaparak bölge halkını yapılan yeşil katliamı ile ilgili uyarıp bilgilendirmiştik.

Bunun devamında bölgede yaşayan ve Yeşil Katliamına duyarsız kalmayan değerli kardeşlerimizce açılan yürütmeyi durdurma davası Denizli İdare Mahkemesince sonuçlanmıştır. Buna göre, adı geçen karar, Denizli İli Merkezefendi İlçesi Yeşilköy Mahallesi’ndeki mevcut Zeytinli Bahçe Parkı’nın Denizli Büyükşehir Belediyesi’nce benzinlik ve akaryakıt istasyonu alanına çevrilmesine karşı yürütmenin durdurulması kararıdır. Yani hukuk ve adalet tecelli etmiş, Büyükşehir Belediye Başkanlığının parkı ve yeşil alanı talan etme ve yerine akaryakıt istasyonu yaparak rant elde etme planı sona ermiştir. Bu davada vatandaşlık görevini ve haklarını kullanarak bir hukuk mücadelesine giren başta İnanç Özden kardeşimizi ve davayı büyük özveriyle temsil eden Avukat Hasan Tolga Özalp’e teşekkürlerimizi sunmadan geçemiyoruz. Yeşil Alanın korunmasıyla ilgili çıkan bu Karar Denizlimize hayırlı ve uğurlu olsun.

“SAYIN ZOLAN DERS ÇIKARSIN”

Öncelikle bu karardan Sayın Zolan’ın ders çıkarmasını ve artık şehrin yeşil alanlarını tahrip etme anlayışını sona erdirmesini rica ediyoruz. Kurnaz emlakçı zihniyetiyle değil Denizli’ye ulvi hizmetler vermeye çalışan bir Büyükşehir Belediye Başkanı gibi davranmasını kendisine özellikle tavsiye ediyoruz. Bu Zeytinli Bahçe Parkı’nın artık yeşil alan olarak kalmasını ve bunu üzerinde artık ticari planlar yapmamasını ve bölge halkını bir daha bu haksız ve hukuksuz rant girişimleriyle rahatsız etmemesini istiyoruz.

Aksi takdirde her zaman dediğimiz ve inandığımız gibi milletimizin ve memleketimizin yaşadığı en küçük bir hak mağduriyetinde Cumhuriyet Halk Partisi örgütleri vatandaşlarının yanında koşturmayı sürdürecek ve mutlu ve huzurlu bir Denizli’ye kavuşuncaya kadar hak ve hukuk mücadelesi daima ve sonuna kadar devam edecektir.”

YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI

Denizli İdare Mahkemesi’nin 2017/313 esas nolu kararı şöyle:

Denizli İli, Merkezefendi İlçesi, Künarlar Mahallesi, 1695 Ada–1 Parselde kayıtlı taşınmaz ile Denizli İli, Merkezefendi İlçesi, Yeşilköy Mahallesi, 272 Ada güneyinde kalan Park Alanı ve çevresinde yapılan 1/5.000 ölçekli nazım imar planı değişikliği ile 1/1.000 ölçekli uygulama imar plan değişikliğinin ve bu değişikliğe yapılan itirazın reddine dair dava konusu işlemin, gerek dava dosyasındaki tüm bilgi ve belgelerin gerekse de bilirkişi raporunun incelenmesi neticesinde, imar mevzuatına, planlama esaslarına, şehircilik ilkelerine, kamu yararına ve hukuka uygun olmadığı sonucuna varılmıştır.

Öte yandan, dava konusu 1/5000 ölçekli nazım imar planı değişikliği ile 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliğine ilişkin işlemin uygulanması halinde inşai faaliyetlere başlanabileceğinden telafisi güç ve imkansız zararların doğacağı da tabidir.

Açıklanan nedenlerle; hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 27. maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına, kararın tebliğinden itibaren 7 gün içerisinde İzmir Bölge İdare Mahkemesi'ne itiraz yolu açık olmak üzere 05/10/2017 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.