Semiz: Doğal kaynaklarda yapay uygulama küresel ısınmadan daha tehlikelidir – D20Haber
19.04.2024, Cuma
11 °C / 27 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. KENT
  6. /
  7. Semiz: Doğal kaynaklarda yapay uygulama küresel...

Semiz: Doğal kaynaklarda yapay uygulama küresel ısınmadan daha tehlikelidir

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 20 Eylül 2018 Perşembe - 16:49Güncelleme: 20 Eylül 2018 Perşembe - 16:49
Semiz: Doğal kaynaklarda yapay uygulama küresel ısınmadan daha tehlikelidir

Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Denizli Şube Başkanı Barış Semiz, Zeytin Yaylası su kaynaklarıyla ilgili tartışmalara değindiğini açıklamasında, “mevcut durumdaki kaynakların güvenliği hangi gerekçe ile olursa olsun yapay uygulamalar ile tehdit edilmemelidir. Çünkü doğal kaynaklar için yanlış uygulamalar, küresel ısınmadan daha tehlikelidir” ifadelerini kullandı.

Bir süredir yerel gündemin ön sıralarında yer alan Zeytin Yaylası tartışmalarına JMO Şube Başkanı Barış Semiz de yaptığı yazılı açıklamayla katıldı. Zengin yer altı suyu varlığının büyük ölçüde şehrin güney tarafını boydan boya kuşatan sıradağlar üzerine düşen yağışlardan kaynaklandığını kaydeden Semiz, ancak son yıllarda özellikle olumsuz iklimsel koşulları nedeniyle birçok kaynağın yerel yönetim veya yöre halkı tarafından içme, sulama ve kullanma suyu temin etmek amacıyla üzerine kaptaj inşa edilerek alındığına, çeşme haline getirilerek ortak kullanıma sunulduğuna, sondajlar yapılarak bilinçsizce tüketime tabi tutulduğuna dikkat çekti.

“KAYNAKLAR YAPAY UYGULAMALARLA TEHDİT EDİLMEMELİ”

Buna bağlı olarak yer altı suyu seviyelerinde aşırı düşümler meydana geldiğini, birçok doğal su kaynağı ile birlikte akışı tamamen bu kaynaklara bağlı olan sürekli akar durumdaki bazı yan derecikler tamamen kuruduğunu bildiren semiz, şöyle devam etti:

“Su kaynaklarının sosyal, ekonomik ve çevresel hedefler açısından akıllıca paylaşımı ve korunması, tüm canlılar için yaşamsal önemi olan bir konudur. Bu bakımdan hidrojeolojik olarak titizlikle değerlendirilmeden herhangi bir işleme tabi tutulmamalıdır. Zeytin Yaylası mevkiinde de kaynak ve pınarların sayıları ve debileri topoğrafik ve jeolojik nedenlere bağlı olarak yeraltı suyu potansiyeline oranla daha düşüktür. Bu bakımdan mevcut durumdaki kaynakların güvenliği hangi gerekçe ile olursa olsun yapay uygulamalar ile tehdit edilmemelidir. Çünkü doğal kaynaklar için yanlış uygulamalar, küresel ısınmadan daha tehlikelidir. Kaynakların yakın çevresi de, hükümleri özel hidrojeolojik çalışmalarla belirlenecek şekilde koruma altına alınmalıdır. Bunun için de su, toprak, iklim, bitki örtüsü, topoğrafya ve doğal yaşam arasındaki karmaşık ekolojik ilişkilerin çok iyi bilinmesi ve yapılacak planlamalarda bu bilgilerin en iyi şekilde değerlendirilmesi gerekir.”

“EKOLOJİK DENGE BOZULABİLİR”

Orman Bölge Müdürlüğü’nün “suyun belli bir miktarının alındığı” yönündeki basın açıklamasının uygulamanın bilimsel bir dayanağı olduğu anlamına gelmediğine işaret eden Semiz, “Yer altı suları ve doğal su kaynakları özellikle yüksek kotlarda daha hassas hidrodinamik dengelere sahiptir. Dolayısıyla tamamının ya da belli bir miktarının doğal dengeler ile ilgili bilimsel istişareler yapılmaksızın yapay yollarla ortamlarından uzaklaştırılması, o bölgelerdeki su varlığının zamanla tamamen kurutulması ile aynı anlama gelebilir. Bölgedeki ekolojik dengeler de onarılamayacak şekilde bozulabilir. Bölgedeki kaynakların sürdürülebilir işletiminin sağlanabilmesi için, yetkili resmi kurumların etkin önlemler ve yaptırımlar ile kişi ve kuruluşların izinsiz, programsız ve keyfi uygulamalarına ciddi önlemler alması önemlidir. Doğayı ve yöre halkının yaşamını birinci derecede ilgilendiren bu konuda bilimsel bilirkişilikler ve o bölgede yaşayan yöre halkı ile birlikte ilgili kurumların görüşleri alınmadan yöredeki doğal su kaynaklarının doğasına müdahale edilmesi engellenmeli, oldu bitti ile yapılan tüm uygulamalar ise acilen iptal edilmelidir” dedi.