Semiz: Depremin zararlarını azaltacak değil, günü kurtaracak çalışma yapılıyor – D20Haber
19.04.2024, Cuma
13 °C / 18 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. KENT
  6. /
  7. Semiz: Depremin zararlarını azaltacak değil, günü...

Semiz: Depremin zararlarını azaltacak değil, günü kurtaracak çalışma yapılıyor

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 5 Mart 2019 Salı - 13:26Güncelleme: 5 Mart 2019 Salı - 13:26
Semiz: Depremin zararlarını azaltacak değil, günü kurtaracak çalışma yapılıyor

Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Denizli Şube Başkanı Dr. Barış Semiz, deprem zararlarını azaltma çalışmaları yerine, yine eski alışkanlara dönülerek günü kurtarma ve yara sarma politikalarının uygulandığını belirtti.

JMO Şube Başkanı Dr. Barış Semiz, Deprem Haftası ile ilgili açıklamada, haftayla deprem başta olmak üzere tüm afetler konusunda toplumsal bilinçlenme ve kamusal örgütlenmenin hedeflendiğini, ancak bu amacın ne kadar gerçekleştiği konusunda jeoloji mühendisleri olarak ciddi kaygılar duyduklarını ifade etti.

Türkiye’nin deprem kuşağında yer aldığını anımsatan Dr. Semiz, “Ülkemizde afet yönetimi konusunda çağdaş ülkelerin uygulanan strateji değişikliği benimsenmesine rağmen, deprem zararlarını azaltma çalışmaları yerine, yine eski alışkanlarımıza dönerek günü kurtarma ve yara sarma politikalarının uygulandığına tanık olmaya başladık” dedi.

Deprem konusunda yüksek riske sahip olan ülkemizde deprem zararlarının azaltılması konusunda yapılacak çalışmalarda Jeoloji Mühendisleri Odası olarak her zaman göreve hazır olduklarını yineleyen Dr. Semiz, şunları kaydetti:

“Jeoloji mühendislerinin; deprem üretecek fayların saptanmasında, tehlike zonlarının belirlenmesinde, olabilecek deprem büyüklükleri ve sonuçlarının ortaya konmasında, yapılacak her türlü mühendislik yapılarında ilgili zeminin jeolojik-jeoteknik özelliklerinin belirlenmesinde ve denetim mekanizmasında yer alması gerekmektedir. Ancak bu tedbirlerin alınmasında çok yararlı olacak jeolojik düzenlemeler ülkemizdeki kamu kurumlarında, yerel yönetimlerde, özel sektörde maalesef yeterince önemsenmemektedir. Çözümün bir parçası olan jeoloji mühendislerinden yeterince faydalanılmamaktadır. Bu kapsamda her yıl yapmaya çalıştığımız deprem bilinci konusundaki etkinliklerimizi genişleterek daha çok bireye ulaşmayı hedeflemekteyiz.”