Sanatın antik ilhamı: Denizli – D20Haber
19.04.2024, Cuma
11 °C / 27 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. KENT
  6. /
  7. Sanatın antik ilhamı: Denizli

Sanatın antik ilhamı: Denizli

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 9 Ekim 2019 Çarşamba - 09:02Güncelleme: 9 Ekim 2019 Çarşamba - 09:02
Sanatın antik ilhamı: Denizli

Denizli’nin Pamukkale ilçesinde bulunan Hierapolis ve Laodikya antik kentlerinin 183 yıllık gravürleri, görenlerin beğenisini kazanıyor.

İngiliz Kraliyet Mimarlar Enstitüsü’nün (RIBA) kurucuları arasında bulanan Thomas Allom, 1836 yılında 9 aylık bir sürede İstanbul, Anadolu, Suriye ve Filistin’i gezer. Topografik illüstrator de olan Allom, gezisi boyunca başta İstanbul olmak üzere Bursa, Edirne, İzmir Bergama, Efes, Thiatira (Akhisar), Sardes ve Hierapolis ve Laodikya antik kentlerini ziyaret ederek Osmanlı İmparatorluğu’nun eşsiz tarihi ve mimari güzelliklerini resmetmiştir.

183 YILLIK HİERAPOLİS GRAVÜRÜ

İngiliz illüstrator Allom, 1836 yılında Denizli’ye gelerek Hierapolis’i ziyaret etmiştir. Bugün, bir kısmı ayağa kaldırılan tiyatroyu resmederek kitabında yer vermiştir.

7 KİLİSEDEN BİRİ LAODİKYA’DA

İncil'de adı geçen yedi kilisenin tamamı Türkiye’de yer alırken, MS. 4.yüzyıldan itibaren kutsal hac adresi olan Laodikya’da bulunan St. Philippus Kilisesi, Hristiyanlık için önemli bir yere sahip. İngiliz ressam bu çerçevede Laodikya’ya gelerek antik kenti resmetmiştir.

Allom,daha sonra İrlandalı yazar ve din adamı Robert Walsh ile bir araya gelerek bu çalışmalarını “Constantinople and the Scenery Of The Seven Churches Of Asia Minor” isimli kitapta toplamıştır.