Prof. Dr. Ercan, Acıpayam depremine yol açan etkeni açıkladı – D20Haber
23.04.2024, Salı
15 °C / 33 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. KENT
  6. /
  7. Prof. Dr. Ercan, Acıpayam depremine yol...

Prof. Dr. Ercan, Acıpayam depremine yol açan etkeni açıkladı

A- A+
Engin ÜNAL / D20HABER
Yayınlanma: 20 Mart 2019 Çarşamba - 12:48Güncelleme: 20 Mart 2019 Çarşamba - 12:48
Prof. Dr. Ercan, Acıpayam depremine yol açan etkeni açıkladı

Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Acıpayam’da meydana gelen 5.7 büyüklüğündeki depreme Afrika kıtasının Anadolu’ya doğru kaymasındaki hızın yol açtığını belirtirken, Denizli’de daha büyük deprem meydana gelebilir mi sorusuna “120 yıldır büyük deprem olmuyor. Zamanı gelmiş midir? Geçmiştir bile” diye yanıtladı.

Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Acıpayam depremini D20haber.com’a değerlendirdi. Genel Yayın Yönetmenimiz Engin Ünal’ın görüştüğü Prof. Dr. Ercan, “Deprem, ilk belirlemelere göre, ‘Güney Ege yayı’ dediğimiz Girit, Rodos, Ortaca, Dalaman ve Çameli’den Acıpayam’a uzanan kırık üzerinde olmuştur. Buna neden Afrika ana karasının Anadolu’ya doğru kaymasındaki hızın artmasıdır. Hızın artması hatta gerginliği artırdı ve bu deprem oluştu” dedi.

ÖNCÜLERİ BAŞLAMIŞTI

Merkez üssü Acıpayam’ın Yeniköy mahallesi olan 5.7 büyüklüğündeki depremin öncülerinin iki gündür hafif depremlerle görüldüğünü anlatan Prof. Dr. Ercan, “Ana deprem midir, öncü deprem midir? Bunu söyleyecek veriler henüz elimizde yok. Bunun için bölgeye gezici deprem takımlarının yerleştirilmesi gerekir. Gaz, manyetik dalga hızları gibi etkenler yakından izlenmeli” diye konuştu.

DENİZLİ’DE 120 YILDIR BÜYÜK DEPREM OLMUYOR

Denizli’nin bir deprem bölgesi olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Ercan, Laodikya ve Hierapolis’de yaşanan yıkıcı depremlerin izinin hala görülebileceğini, 6.5 ve daha üstündeki depremlerin yıkıcı olabileceğini söyledi.

Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Denizli’de 120 yıldır büyük deprem meydana gelmediğini belirtirken, “böyle bir deprem riski var mıdır?” sorumuza “Büyük bir depremin vakti gelmiş midir? Gelmiştir! Geçiyor bile. Ama bunun için zaman verebilecek bilgiye sahip değilim” yanıtını verdi.

“HONAZ ÇUKURUNDAN UZAK DURULSUN” UYARISI

Prof. Dr. Ercan, üç fay kırığının birleştiği Honaz çukurunun deprem üreten bir bölge olduğuna işaret ederek, bu bölgede sanayi ve konut yapımına son verilmesini, Babadağ’a doğru olan yamaç kesimlerin tercih edilmesini, kentsel dönüşümden yararlanılarak bunun gerçekleştirilmesini önerdi.

“LAODİKYA UNUTULMASIN”

Denizli’de depremin ne denli yıkıcı olabileceğine örnek de veren Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, “Laodikya unutulmasın” ifadesini kullandı.