Pamukkale’de beyazın sınırlı olduğu yıllar – D20Haber
25.04.2024, Perşembe
14 °C / 28 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. KENT
  6. /
  7. Pamukkale’de beyazın sınırlı olduğu yıllar

Pamukkale’de beyazın sınırlı olduğu yıllar

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 20 Ekim 2017 Cuma - 22:39Güncelleme: 20 Ekim 2017 Cuma - 22:39
Pamukkale’de beyazın sınırlı olduğu yıllar

Pamukkale konu olunca söze genellikle “eskiden daha beyazdı” diye başlanır. Düzenlemelerin ve su dağıtımının planlamasının Pamukkale travertenlerini kirlettiği, bazı bölgelerde renk değişikliği yarattığı, hatta karardığı söylenir durur. Ama yayınladığımız bu fotoğraf “Pamukkale eskiden daha beyazdı” sözlerinin bir efsaneden ibaret ve beyaz alanın bugüne göre çok daha sınırlı olduğunu ortaya koyuyor.

Denizli’nin turizmdeki vitrini olan ve UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Pamukkale ile ilgili Basın yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nün arşivinden çıkan fotoğraflar, beyaz cennetin uzun yıllar önce bu kadar geniş traverten alanına sahip olmadığını ortaya koydu. Ne zaman çekildiği belirtilmeyen fotoğrafta, bugün de Pamukkale’nin en güzel yeri olarak dikkati çeken ve bir zamanlar ziyaretçilerin suyla temas ettiği çanak şeklindeki traverten havuzların bulunduğu alan beyaz görünüyor. Bugün beyaz olan olanlar ise söz konusu fotoğrafta kararmış halde yer almış fotoğraf karesinde.

Pamukkale’de beyazın sınırlı olduğu yıllar

HAVUZUN ESKİ HALİ

Bir başka fotoğraf Antik Havuz’dan. Bugünkü yapıların hiçbiri olmayan ve Pamukkale’ye beyazlık katan suyun kaynağı tüm çıplaklığıyla ortada duruyor. Su kaynağının dibinde ise sütun kalıntıları yine ilk göze çarpan detaylardan.

Pamukkale’de beyazın sınırlı olduğu yıllar

ANTİK TİYATRO’NUN HARABE HALİ

Pamukkale su kaynağının bulunduğu yerden çekilen bir başka fotoğraf da kazılar ve restorasyon çalışmasıyla Hierapolis’te yaşanan değişikliği anlatıyor. Özellikle Antik Tiyatro’nun o yıllardaki hali harabe durumunda. Restorasyonlar ile ayağa kaldırılan Antik Tiyatro, sahnesi ve oturma basamaklarıyla artık görkemli bir hale geldi.

Pamukkale’de beyazın sınırlı olduğu yıllar

HİERAPOLİS SAĞLIK YURDU

Bu fotoğraf da Hierapolis’ten. Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü’nün kayıtlarına göre “Sağlık Yurdu” olarak geçiyor bu yapının ismi.