PAÜ Kampüsü’ne 400 ile 600 yıllık zeytin ağaçları – D20Haber
18.04.2024, Perşembe
10 °C / 27 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. KENT
  6. /
  7. PAÜ Kampüsü’ne 400 ile 600 yıllık...

PAÜ Kampüsü’ne 400 ile 600 yıllık zeytin ağaçları

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 15 Mayıs 2019 Çarşamba - 01:10Güncelleme: 15 Mayıs 2019 Çarşamba - 01:10
PAÜ Kampüsü’ne 400 ile 600 yıllık zeytin ağaçları

Muğla’nın Yatağan ilçesindeki kömür sahasından köklenen 400 ile 600 yıllık zeytin ağaçları Denizli’ye getirilerek Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Kampüsü’ne dikildi.

Peyzaj mimarlığının 45. yılı ve Ulusal Peyzaj Mimarlığı Günü kutlamaları PAÜ’de farklı bir etkinlikle yapıldı. Rektör Prof. Dr. Hüseyin Bağ’ın da katıldığı etkinlikte, barışın sembolü olan ve yaşları 400 ile 600 arasında değişen 13 zeytin ağacı üniversitenin kampüsüne dikildi.

“TÜRKİYE’DE İLK KEZ GERÇEKLEŞEN UYGULAMA”

Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Murat Zengin, etkinlik konuşmasında, peyzaj mimarlığı mesleğinin 45. yılını Türkiye’de ilk olan bir uygulamayla kutlamanın güzelliğini yaşadıklarını belirttti Zengin, “Yaklaşık 400 ile 600 yaş aralığındaki 13 anıt zeytin ağacını, doğal yaşam alanlarının dışında koruma altına aldık. Bu etkinlik Türkiye’de bir üniversite yerleşkesinde gerçekleştirilen ilk transplantasyon uygulamasıdır. Hem 400-600 yıllık bir ağacın doğal alanından başka bir alana nakli konusunda hem de bu ağaçların yerleşkemizde koruma altına alınıyor olmaları önemli bir uygulamadır. Bizler Peyzaj Mimarlığı Bölümü olarak bu uygulamayı ilk öğrencilerimizle birlikte gerçekleştirmenin heyecanını yaşıyoruz” dedi.

“ZEYTİN AĞAÇLARI KORUMAYA ALINIYOR”

PAÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi, Stratonikeia ve Lagina Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt de, antik kentin dışında kalan kömür sahasındaki kazılarda sökülen ağaç ve bitkilerin başka yerlere taşınıp, yeniden dikimle korunduğunu söyledi. Bu kapsamda 13 ağacın PAÜ’ye getirildiğini ifade eden Söğüt, “Kömür kazısı yapılırken bitkilerin tamamen başka alanlara taşınması gerçekleştiriliyor. Bu ağaçlar antik kentin yakınlarında korunma altına alınıyor ve aynı bölgede kalıyor. Ağaçların taşınması esnasında, Sayın Rektörümüz bize bu ağaçlardan birkaç örneği yerleşkemize taşıma teklifinde bulundu. Bu da bizim çok hoşumuza gitti. Stratonikeia bölgesinden bir ağacın benim üniversitemde sergilenmesi kadar güzel bir şey olamaz. Bu ağaçlar, merkezi Denizli’de olan Yatağan Termik Enerji Üretim A.Ş.’ne ait ve onlar da ağaçların buraya gelmesine izin verdiler” diye konuştu.dedi.

“ÖRNEK FAALİYET”

Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Koray Özcan da “Peyzaj Mimarlığı Günü çerçevesinde böyle bir faaliyetin gerçekleşmiş olması hem fakültemiz hem üniversitemiz açısından son derece önemli. Ayrıca Türkiye’de ekolojik kaynak ve değerlere verilen öneme dair farkındalık oluşturan örnek bir faaliyettir” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından 13 zeytin ağacının kampüste belirlenen alanlara dikimi gerçekleştirldi.