Kestane şekerinde günlük 1 ton üretim – D20Haber
25.04.2024, Perşembe
17 °C / 29 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. KENT
  6. /
  7. Kestane şekerinde günlük 1 ton üretim

Kestane şekerinde günlük 1 ton üretim

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 21 Şubat 2020 Cuma - 12:27Güncelleme: 21 Şubat 2020 Cuma - 12:27
Kestane şekerinde günlük 1 ton üretim

Denizli Büyükşehir Belediyesinin kırsal kalkınmaya destek vermek amacıyla ortağı olduğu Alandız Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, günlük 1 ton 200 kilogram üretim kapasitesine ulaştı. Kestane şekeri ve çikolatalı kestane üretimi yapılan tesis ile çiftçiler ürünlerini aracılara ucuza satmaktan kurtulduklarını, yetiştirdikleri ürünlere katma değer sağlamanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti.

Belediyecilik hizmetlerinin yanı sıra eğitim, spor, sağlık, turizm ve tarım alanlarında yaptığı yatırımlarla kentin sosyo-ekonomik yapısına katkı sağlamayı hedefleyen Denizli Büyükşehir Belediyesi, kırsal kalkınmayı desteklemek amacıyl ortağı olduğu Buldan ilçesindeki Alandız Tarımsal Kalkınma Kooperatifi seri kestane şekeri ve çikolatalı kestane üretiminde başarı yakaladı. Günlük 1 ton 200 kilogram kestane işleme kapasitesine ulaşan tesis, kestane şekeri ve çikolatalı kestane üretimi yaparken, çalışanlarıyla bölge istihdamına da katkı sağlıyor.

ORGANİK KESTANE, KATKISIZ ÜRETİM

Lezzetiyle ünlü Alandız kestanesini işleyerek Denizli'yi kestane şekerinde marka yapması hedeflenirken, yetiştirdiği kestaneleri aracılara ucuza satmaktan kurtulan çiftçiler ise yetiştirdikleri ürünlere katma değer sağlamaktan mutlu olduklarıın belirtti. Bin metre rakımda tamamen organik olarak yetiştirilen Alandız Kestanesi hiçbir katkı maddesi kullanılmadan katma değeri yüksek ürünlere dönüşüyor.

"KENDİ ÜRÜNÜMÜZÜ, KENDİMİZ İŞLİYORUZ"

Alandız Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Remzi Salman, tesis ile kestanenin değerine sahip çıkıldığını belirtti. Salman, “Daha önce ürünlerimizi dışarıdan gelen alıcılara satıyorduk. Haliyle bazen kandırılıyorduk, bazen de ürünlerimizin parasını alamıyorduk. 2018 yılı itibari ile Denizli Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Osman Zolan’ın katkılarıyla burayı kestane şekeri fabrikasına çevirdik. Bu tesisin olması bizim için daha ekonomik oldu. Burada kendi ürünümüzü, kendimiz işliyoruz. Burada kestaneyi şeker yapıp paketleyip katma değerini yükselterek değerinde satıyoruz” diye konuştu.

İSTİHDAMA KATKI

Alandız Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nde görev yapan çalışanları, Alandız’a böyle bir tesisin kurulmasının istihdam, bölgenin ekonomisi ve kestane şekerinin tanınırlığının artırılması açısından önemli olduğunu, yatırım için Büyükşehir Belediyesi ve Başkan Osman Zolan’a teşekkür ettiklerini ifade etti.

Derya Salgın: Denizli Büyükşehir Belediyemizin desteği ve katkıları ile kurulmuş olan bu tesiste çalışıyorum. Daha önce köyümüzde üretim yapıyorduk tüccarlar gelip bizden alıyordu. Tesis olmadığı için kendimiz üretip kendimiz satamıyorduk. Bu tesis hem bize iş olanağı sağladı hem de ailemize, çevremize ve bölgemize büyük katkısı oldu.

Gülfidan Salman: Tesisin kurulması köyümüz için çok iyi oldu. Kestanemiz önceden sadece satıma gidiyordu. Şu an burada üretip işlemeye başladık. Biz de tesiste çalışıyoruz, hem köyümüz için hem de bizim için çok güzel oldu. Büyükşehir Belediye Başkanımıza çok teşekkür ediyorum. Onların sayesinde bu tesis açıldı ve biz de burada çalışıyoruz.

Canan Bircan: Burada çalışmamız hem köyümüze hem ailemize katkı sağlıyor. Denizli Büyükşehir Belediyesine burayı açtığı için çok teşekkür ediyorum. Daha önce toplayıp sattığımız ürünlerimizi artık burada işliyoruz. Bizim için çok güzel oldu.

Müge Karcar (Gıda Mühendisi): Kestanemiz şekercik cinsidir. Kestane şekeri yapımına en uygun kestanedir. Kendisinden tatlı zaten. Biz burada hiçbir katkı maddesi kullanmadan, glikoz şekeri kullanmadan kestane şekerimizi üretiyoruz. Halkımız bu konuda heyecanlı ve meraklı. Herkes burayı görüp çalışmak istiyor. Şimdiye kadar satılan ürünlerimiz de çok beğeniliyor. Hem geniz yakmıyor hem de tadı ağır değil.