Denizli’nin hava kirliliği mecliste konuşuldu – D20Haber
25.04.2024, Perşembe
17 °C / 29 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. KENT
  6. /
  7. Denizli’nin hava kirliliği mecliste konuşuldu

Denizli’nin hava kirliliği mecliste konuşuldu

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 20 Şubat 2018 Salı - 12:23Güncelleme: 20 Şubat 2018 Salı - 12:23
Denizli’nin hava kirliliği mecliste konuşuldu

Denizli’nin hava kirliliği problemi hassas bir çizgide yaşanmaya devam ederken, konu Büyükşehir Belediye Meclisi’nin de gündemine geldi. CHP’li üyeler, kömür denetimlerinin artırılmasını isterken, Başkan Osman Zolan ise kirlilikle ilgili verilerin stabil değil anlık olduğunu söyledi.

Kentte kış aylarında yaşanan hava kirliliği Büyükşehir Belediye Meclisi’ne taşındı. CHP’li üye Azime Bilgiç, meclisin dün yapılan oturumunda gündem dışı söz alarak hava kirliliğini dile getirdi. Bilgiç, Çevre Mühendisleri Odası’nın raporuna göre Denizli’nin havası kirli iller arasında 7. sırada yer aldığını, kirliliğin insan sağlığını olumsuz yönde etkilediğini belirterek, bu konuda önlemler alınmasını istedi.

CHP Grup başkan Vekili Mustafa Çallıca da kalitesiz kömür yakılmasının önüne geçilmesini isteyerek, “Serbest piyasaya yönelik denetimlerde hassasiyet gösterilmeli. Devletin sosyal yardımlaşma vakıfları aracılığıyla dağıttığı kömürler de denetlenmeli. Yoksulu koruyalım derken, ısınmasını sağlarken sağlık problemleri yaşatmayalım” dedi.

ZOLAN: VERİLER ANLIK

Eleştirileri yanıtlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan ise, hava kirliliğine karşı çalışmaların seferberlik anlamında devam ettiğini söyleyerek, “Hava kirliliğine karşı seferberlik anlamında çalışmalarımız sürüyor. Yüksek görünen o ölçümlerle ilgili veriler stabil değil, anlıktır. Şunu çok iyi biliyoruz, 10-15 yıl önce kömür kokusundan Çınar’da Çamlık’ta dolaşmak mümkün değildi. Denizli’nin temiz yakıta kavuşması için gece gündüz çalıştık. Doğal gaz kullanımını zorunlu hale getirdik. Ancak açılan dava sonucu kömür kullanımıyla ilgili Danıştay’dan bir karar çıktı. Bir apartman doğal gaz kullanıyor, diğer kömür ve Allah ne verdiyse havaya boca ediyorsa bunun adı özgürlük değildir” diye konuştu.

Kömür satış noktalarının denetlendiğini, ancak kirliliğin sadece yakıttan değil araçlardan da kaynaklandığını kaydeden Zolan, kavşaklarda durmadan geçişi sağlamak için köprülü kavşaklar yaptıklarını, kirli havayı yeni doğan bebeğin de astım hastasının da soluduğunu, herkesin üzerine düşeni yapmasıyla temiz hava konusunda çok daha iyi konuma gelineceğini sözlerine ekledi.

HASSAS VE SAĞLIKSIZ SEVİYELER GÖRÜLDÜ

Öte yandan Bayramyeri İstasyonu verilerine göre, dün havadaki partikül madde oranında hassas ve sağlıksız seviyeler görüldü. Saat 11.00’de bir metreküp havadaki partikül madde miktarı 210, saat 20.00’de 283, saat 21.00’de 279 mikrogram olarak ölçüldü.

Merkezefendi İstasyonu’nda ise, bir mekreküp havadaki partikül madde miktarı saat 16.00’da 150,
saat 20.00’de 139 mikrogram olarak belirlendi. Bu sabah 09.00’daki ölçümlerde partikül madde miktarı 181 mikrograma çıktı.

HAVA KALİTESİ VERİLERİ

Ulusal Hava İndeksi’ne göre, iyi bir hava kalitesi için bir metreküp havadaki partikül madde miktarının 0-50 mikrogram olması gerekiyor. Partikül madde miktarı 101-260 mikrogram arası hassas, 261-400 mikrogram arası sağlıksız, 401-520 mikrogram arası kötü, 521 mikrogram ve üzeri tehlikeli kabul ediliyor.