Denizli’de Uluslararası Kentsel Su ve Atıksu Yönetimi Sempozyumu – D20Haber
17.04.2024, Çarşamba
13 °C / 29 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. KENT
  6. /
  7. Denizli’de Uluslararası Kentsel Su ve Atıksu...

Denizli’de Uluslararası Kentsel Su ve Atıksu Yönetimi Sempozyumu

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 25 Ekim 2018 Perşembe - 14:26Güncelleme: 25 Ekim 2018 Perşembe - 14:26
Denizli’de Uluslararası Kentsel Su ve Atıksu Yönetimi Sempozyumu

Denizli Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (DESKİ) Genel Müdürlüğü’nün düzenlediği ve dünyada suyun geleceğinin konuşulacağı Uluslararası Kentsel Su ve Atıksu Yönetimi Sempozyumu (UKSAY 2018) başladı. Sempozyumda, 179 adet sözlü bildiri, 5 salonda eş zamanlı olarak sunulacak.

Denizli Büyükşehir Belediyesi DESKİ’nin ev sahipliğinde düzenlenen Uluslararası Kentsel Su ve Atıksu Yönetimi Sempozyumu (UKSAY), Colossae Hotel’de başladı. 27 Ekim’e kadar sürecek sempozyumun açılış programına Vali Hasan Karahan, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreter Vekili Abdul Melik Öteğen, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Ünal, Büyükşehir DESKİ Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmud Güngör, bilim insanları, uzman, su ve kanal idaresi çalışanları ile davetliler katıldı.

KENTSEL SU YÖNETİMİ

Uluslararası Kentsel Su ve Atıksu Yönetimi Sempozyumu Başkanı ve Denizli Büyükşehir DESKİ Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmud Güngör, sempozyum programının su kaynaklarının yönetimi, kentsel su yönetimi, su kayıplarının yönetimi, kullanılmış suların uzaklaştırılması arıtılması ve yeniden kullanımı, şehir taşkınlarının önüne geçilmesi, su ve atık su tesislerinden enerjinin verimli şekilde kullanılması gibi faaliyetleri anlatan sunum ve tartışmaları içerdiğini söyledi.

SUYA VERİLEN DEĞER

Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreter Vekili Abdul Melik Öteğen ise, suyun büyük bir öneme sahip olduğunu kaydetti. Öteğen, “Suyu yönetemezsek o kendisini öyle bir yönetir ki bize çok dersler verir. Suyu çok iyi irdelememiz gerekiyor. Kültürümüzde ‘Su gibi aziz ol’ deyişimizden ne kadar çok kıymet verdiğimiz ortadadır" dedi.

Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yahya Tülek de sempozyumun su yönetimi konusunda önemli olduğunu belirterek, "Akademik çalışmaların burada karşılıklı paylaşılıp, tartışılması adına güzel bir ortam sunulmuş. Sempozyumun düzenlenmesinde destek veren başta Büyükşehir Belediye Başkanımız ve tüm paydaşlara şükranlarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı.

“EN DEĞERLİ DOĞAL KAYNAK SU”

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan da suyun tüm canlılar için vazgeçilmez olduğunu ve en değerli madenin su olduğunu belirtti. Zolan, “Su olmadan hayatın devam etmesi mümkün değil. 'Havadan, sudan konuşalım’ gibi deyimler vardır. Hava ve su doğal olduğu için bir değeri yok gibiydi. Hava ve su kirlendiğinde, onlara ulaşmakta zorlandığımızda kıymetini anlar olduk. Bu sempozyumda suyumuzun değeri, kullanımı ve korunması daha da öne çıkacak ve burada birçok güzel kararlar ve bildiriler olacak” diye konuştu.

Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin suyun kıymetini bildiğini ve bu yönde yatırım ve hizmetler gerçekleştirdiğini kaydeden Zolan, “Bir dönem içme suyu hatlarımızda yüzde 60 kaçak vardı. Bu noktada yoğun bir çalışma yaptık. 4,5 yılda baktığımızda içme suyu, kanalizasyon ve yağmur suyu hattı olarak DESKİ Genel Müdürlüğümüzce 5 bin kilometre altyapı yatırımı yapıldı” dedi.

Belediyelerin bu konuda büyük bir sorumluluk taşıdığını vurgulayan Başkan Zolan, “Siyasiler, belediye başkanları aslında alt yapıyı sevmez ve bu işleri yapmaya çok fazla yanaşmaz. Çünkü tozdur, çamurdur, trafiğin kapanmasıdır ve maliyetleri çok yüksektir bu yüzden istemezler. Ama bir şehirde altyapı yoksa çevrecilik anlayışı yoksa üste ne yaparsanız yapın hiçbir anlamı yoktur” diye konuştu.

“SUYA HÜRMET GÖSTERMEMİZ GEREKİYOR”

Vali Hasan Karahan da, sempozyumun su yönetimi konusunda ufuk açan ve yol gösteren bir nitelikte olacağına inandığını kaydetti. Karahan, “Bu toplantılar bu işi yürüten kurumlarımıza ışık tutacak, işlerini kolaylaştıracak. En hayırlı işimiz budur. Bu konuda çalışan akıl yürüten bütün katılımcılara teşekkür ediyorum" dedi.

Konuşmaların ardından başlayan sempozyumda 179 adet sözlü bildiri, 5 salonda eş zamanlı olarak sunulacak. 32 poster bildirinin de katılımcılara ve ilgililere sergi alanında sunulacağı sempozyumda dünyada suyun geleceği konuşulacak.