Su için uluslararası sempozyum – D20Haber
20.04.2024, Cumartesi
9 °C / 26 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. KENT
  6. /
  7. Su için uluslararası sempozyum

Su için uluslararası sempozyum

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 24 Ekim 2018 Çarşamba - 14:16Güncelleme: 24 Ekim 2018 Çarşamba - 14:16
Su için uluslararası sempozyum

Denizli Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (DESKİ), dünyada suyun geleceğinin konuşulacağı "Uluslararası Kentsel Su ve Atık Su Yönetimi Sempozyumu"na (UKSAY) ev sahipliği yapacak. Yarın başlayacak ve 27 Ekim’de sona erecek sempozyuma yurt içi ve yurt dışından çok sayıda bilim insanı ve uzmanın katılacağı bildirildi.

Uluslararası Kentsel Su ve Atık Su Yönetimi Sempozyumu, bu yıl Denizli Büyükşehir Belediyesi DESKİ Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenecek. 25-27 Ekim 2018 tarihleri arasında Colossae Hotel’de gerçekleştirilecek UKSAY'ın açılış programı yarın sabah saat 09.30'da gerçekleşecek. Yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda bilim insanıve uzmanın katılacağı sempozyumda, 179 adet sözlü bildiri 5 salonda eş zamanlı olarak sunulacak. 32 poster bildirinin de katılımcılara ve ilgililere sergi alanında sunulacağı sempozyumda dünyada suyun geleceği konuşulacak.

ZOLAN: SU HAYATTIR

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, su olmadan hayatın olmayacağını vurgulayarak, çok önemli bir sempozyuma ev sahipliği yaptıklarına dikkati çekti. Suyun geleceğinin Denizli'de konuşulacağını kaydeden Zolan, "Bugüne kadar Denizli’mize sayısız hizmetler, sayısız güzellikler kattık. Ancak, bu yatırımlarımızdan en önemlisi alt yapıya yaptığımız yatırımlardı. Çünkü su hayattır" dedi.

Büyükşehir DESKİ'nin kurulmasıyla birlikte çok yoğun alt yapı çalışması içerisine girdiklerini anlatan Zolan, Denizli'de bir dönem yüzde 60 oranında içme suyu kayıp kaçak oranı olduğunu söyledi. Başkan Zolan, "Birçok mahallemizde evlere su çıkmıyordu. Köylerimizde su kavgaları yaşanıyordu. Elektrik paraları ödenmediği için içme suları kesiliyordu. Çok şükür alt yapıya girdik ve bugün en uzak mahallemizde dahi yaşanan su sorunlarını çözdük. Eğer biz alt yapı yatırımlarımızı yapmamış olsaydık, bugün Denizli susuzluktan kırılırdı" diye konuştu.

"GELECEĞE ÇOK GÜZEL ESERLER BIRAKTIK"

Denizli'de doğru şeyler yapmaya alt yapıdan başladıklarını ifade eden Zolan, "Geleceğe çok güzel eserler bıraktık. Büyükşehir ile birlikte döşediğimiz içme suyu, kanalizasyon ve yağmur suyu hatlarına bakılırsa toplam 5 bin kilometrenin üzerine çıkıyor. Bu rakam buradan Çin'e kadar uzanıyor. Bu kadar büyük bir mesafeyi kapsayan hizmet yapmışız" ifadelerini kullandı.

BİLGİ VE TECRÜBE PAYLAŞIMI

Sempozyumda kaliteli ve yeter miktarda suyun vatandaşa zamanında iletilebilmesi, sistemdeki su kayıp ve kaçakların belirlenmesi, azaltılması ve önlenmesi, mevcut su kaynaklarının etkin ve verimli bir şekilde kullanılması, atık suların çevreye zarar vermeden uzaklaştırılması, su ve atık su tesislerinde enerjinin verimli bir şekilde kullanılması gibi kapsamlı sunumlar içerecek. Sempozyum ile kentsel su ve atık su yönetiminde karşılaşılan sorunların çözümüne yönelik yeni yöntemlerin tartışılması, uygulamada karşılaşılan sorunlara çözüm önerilerinin getirilmesi, bunun yanında bilgi ve tecrübe paylaşımının sağlanması amaçlanıyor.