Meteoroloji’den 6 ilçeye don uyarısı – D20Haber
16.04.2024, Salı
13 °C / 29 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. KENT
  6. /
  7. Meteoroloji’den 6 ilçeye don uyarısı

Meteoroloji’den 6 ilçeye don uyarısı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 25 Ekim 2018 Perşembe - 14:50Güncelleme: 25 Ekim 2018 Perşembe - 14:51
Meteoroloji’den 6 ilçeye don uyarısı

Denizli’nin bazı ilçelerinde bu gece ve cumartesi günü zirai don beklendiği belirtilerek, üreticilere önlem almaları konusunda uyarı yapıldı.

Yağışla birlikte sıcaklık değerlerinde büyük düşüş görülen Denizli’de, bazı ilçelerde bu gece ve cumartesi gecesi sıcaklık değerleri sıfır ile eksi 3 derece arasında değişecek. Bu nedenle üreticilere zirai don uyarısında bulunuldu.

Meteoroloji verilerine göre, perşembeyi cumaya bağlayan gece İç Ege, Göller Yöresi, İç Anadolu Bölgesi, Batı Karadeniz'in iç kesimlerinde zirai don görülecek. Zirai donun etkili olacağı ilçeler Çameli, Acıpayam, Serinhisar, Tavas, Beyağaç ve Kale olacak.

Hava sıcaklığı Çameli’de bu gece eksi 3, cumartesi günü eksi 2, Serinhisar ve Tavas’ta bu gece eksi 2, cumartesi günü eksi 1, Acıpayam’da bu gece sıfır, cumartesi günü eksi 1, Beyağaç ve Kale’de bu gece eksi 1, cumartesi günü sıfır derece olacak.

ZİRAİ DON SINIFLANDIRMASI

Meteoroloji, 2 m. siper içi sıcaklığına göre bitkiler için don sınıflandırmasını şöyle yapıyor: Hafif don sıfır derece ile eksi 2.2 derece,. Orta kuvvette don, eksi 2.2 ile eksi 4.4 derece arasında. Kuvvetli don, eksi 4.4 ile daha düşük derece.

BU SAATLERE DİKKAT!

Sıcaklığın gün içinde düşüşü genellikle öğleden sonra başlayıp, gece yarısından itibaren kritik seviyenin altına düşer. Düşüş gündoğumuna kadar sürer. Bu düşüş, gökyüzünün açık ya da kapalı olmasına, rüzgar şiddetine, havadaki nispi nem oranına, yağışa, topografyanın güneşe karşı konumuna göre hızlı yada yavaş olabilmektedir. Sıcaklığın en düşük olduğu saatler sabaha yakın saatler olup genellikle gündoğumundan hemen önce pik değere ulaşmaktadır. Tarımsal üretiminde meydana gelen zararlar, genellikle bu aralıkta meydana geldiğinden, üreticilerimizin tedbirlerini bu periyot için planlaması, meydana gelebilecek zararı en aza indirecektir.