Burdur beşik gibi sallanıyor, bu depremler Denizli’yi etkiler mi? – D20Haber
25.04.2024, Perşembe
17 °C / 29 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. KENT
  6. /
  7. Burdur beşik gibi sallanıyor, bu depremler...

Burdur beşik gibi sallanıyor, bu depremler Denizli’yi etkiler mi?

A- A+
Engin ÜNAL / D20HABER
Yayınlanma: 23 Temmuz 2019 Salı - 14:07Güncelleme: 23 Temmuz 2019 Salı - 14:10
Burdur beşik gibi sallanıyor, bu depremler Denizli’yi etkiler mi?

İTÜ Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve deprem uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, komşu il Burdur’da üç gündür meydana gelen depremleri değerlendirirken, “Bölgede orta büyüklükte bir deprem olasılığı her zaman var. Böyle bir deprem de doğal olarak Denizli’yi etkiler” dedi

Burdur, 20 Temmuz’dan bu yana meydana gelen depremlerle sallanıyor. Burdur’un Denizli sınırındaki ilçeleri Tefenni ve Karamanlı’da son üç günde büyüklükleri 1.8 ile 3.5 arasında değişen 122 deprem meydana geldi.

Bu depremler, mart ayında meydana gelen 5.7 ve 5.1 büyüklüğündeki depremlerle sarsılan Acıpayam’da yeni bir korku yarattı. Peki, sınırımızdaki bu depremlerin Denizli’yi etkileme olasılığı var mı? Bunu deprem uzmanı İTÜ Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan’a sorduk.

ORTA BÜYÜKLÜKTEKİ DEPREME DİKKAT!

D20haber.com’a değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Ercan, “Güney Ege Yayı” olarak adlandırılan bir deprem yayının Ege Denizi’ndeki Mora Yarımadası’ndan başlayıp Girit, Rodos, Fethiye üzerinden Tefenni ve Çameli’ye uzandığını bu fayın en yıkıcı depremi üretmesinin mümkün olduğunu söyledi.

“Hafif şiddetli depremler büyük depremin habercisi olabilir mi?” sorumuza Prof. Dr. Ercan, “Büyük bir deprem üretebilir diyebilmek için bölgede ayrıntılı jeofizik araştırmalar yapmak gerekir. Ancak, bu bölgede orta büyüklükte deprem olasılığı her zaman var. Tefenni ve Karaman merkezli bir deprem doğal olarak komşusu Denizli’yi de etkiler” yanıtını verdi.

“OVAYA SANAYİ TESİSİ YAPILMASIN!”

Denizli’de meydana gelebilecek büyük bir depreme karşı hazırlıklı olunması uyarısını da yineleyen Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Honaz çukuru ve Pamukkale Ovası deprem riskinin öne çıktığı yerler. Geçmişteki depremlerin Laodikya’yı, Hierapolis’i yıktığı unutulmasın. Yapılaşmada ve sanayi tesisleri kurulurken dikkate alınsın. Ovaya sanayi tesisleri yapılmasın. Bunlar için yer seçimi dağlık bölgelere yakın yapılmalı” diye konuştu.