Kaçak kazı için kutsal alanı dinamitle tahrip ettiler – D20Haber
24.04.2024, Çarşamba
18 °C / 34 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. İLÇELER
  6. /
  7. TAVAS
  8. /
  9. Kaçak kazı için kutsal alanı dinamitle...

Kaçak kazı için kutsal alanı dinamitle tahrip ettiler

A- A+
Engin ÜNAL / D20HABER
Yayınlanma: 21 Kasım 2019 Perşembe - 10:15Güncelleme: 21 Kasım 2019 Perşembe - 10:15
Kaçak kazı için kutsal alanı dinamitle tahrip ettiler

Denizli’nin Tavas ilçesinde, Roma dönemine ait olan ve kutsal alan olarak kullanıldığı tahmin edilen nişli kaya, kaçak kazı dinamitle tahrip edildi. Bununla ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunulurken, koordinatları belirlenen bölge “1. derece sit alanı” ilan edildi.

Denizli, 20’ye yakın antik kentin yanı sıra geniş bir alana yayılan tarihi yapılarıyla da dikkati çeken ve çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapan bir kent İşte bu özelliği, birçok yapıyı tarihi eser kaçakçılarının hedefi haline getiriyor. Bunlardan birisi de Tavas’ın Kızılca Mahallesi’nde ormanlık alan içinde bulunan nişli kaya.

KAYAYA DİNAMİTLE TAHRİBAT

Söze edilen alan Kızılca’nın Alamanlı Boğazı mevkisinde bulunuyor. Kayaya oyulan 60x40 ebadındaki niş, bölgenin Roma döneminde “açık hava tapınağı” olarak kullanıldığının işaretlerini taşıyor. Burayı gözüne kestiren hazine avcıları, kaçak kazı için kayaya matkapla 7 delik açıp, dinamitle patlattı. Sonucunda da tahribat oluştu.

KURULDAN SİT KARARI

Koni şeklinde yükseltiye sahip alanla ilgili Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, 25 Ekim 2019 tarih ve 10113 sayılı kararıyla koordinatları belirlenen bölgeyi 1. derece arkeolojik sit alanı ilan etti. Kurul, nişli kayaya dinamitle zarar verilmesi olayına ilişkin Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulması nedeniyle, elde edilen bilgi ve belgelerin de dosyaya eklenmesini kararlaştırdı.