Pamukkale Belediyesi milli şairi unutmadı – D20Haber
17.04.2024, Çarşamba
13 °C / 29 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. İLÇELER
  6. /
  7. PAMUKKALE
  8. /
  9. Pamukkale Belediyesi milli şairi unutmadı

Pamukkale Belediyesi milli şairi unutmadı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 11 Mart 2020 Çarşamba - 17:34Güncelleme: 11 Mart 2020 Çarşamba - 17:34
Pamukkale Belediyesi milli şairi unutmadı

Pamukkale Belediyesi, İstiklal Marşı’nın kabul edilişinin 99. yılına özel program hazırladı. Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği programa katılan Pamukkale Belediye Başkanı Avni Örki, İstiklal Marşı’nın hangi şartlar altında yazıldığının genç nesillere anlatılması gerektiğini belirtti.

Pamukkale Belediyesi, 12 Mart İstiklal Marşı’nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü’ne özel bir etkinlik gerçekleştirdi. Pamukkale Belediyesi Kültür İşleri Müdürü Hüseyin Oturaklı’nın moderatörlüğündeki “Milletin Sesi Mehmet Akif” konulu panele konuşmacı olarak Prof. Dr. Süleyman Solmaz, Doç. Dr. Dilek Çetindaş ve Araştırma Görevlisi Orhan Baldane katıldı.

“TÜRK MİLLETİ CANINI VERMEYE HAZIRDIR”

Pamukkale Belediye Başkanı Avni Örki, panelin açılışında yaptığı konuşmada, “Bizi biz yapan, bizim nasıl bir medeniyet olduğumuzu dünyaya haykıran, istikbalimizde gözü olanlara en kuvvetli mesajı veren İstiklal Marşımızın kabulünün 99. yılındayız. İstiklal Marşı’nın hangi şartlar altında yazıldığını genç nesiller olarak tekrar etmezsek bir olma özelliğimizi kaybederiz. Ülkemizin varlığı için Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Türk askerine ‘Size ölmeyi emrediyorum’ dediğinde 7’den 70’e herkes gözünü bile kırpmadan cepheye koşmuştur. İşte o şartlarda yazılan İstiklal Marşı, üzerinden 99 yıl geçse de okunurken hala tüylerimizi diken diken ediyor. Türk Milleti vatanı, bayrağı ve özgürlüğü için canını vermeye her zaman hazırdır. Milli şairimizin Mehmet Akif Ersoy ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları da sizin gibi canını vermeye hazır gençleri görse gurur duyardı. Sizler de atalarımıza layık gençler olarak yetişiyorsunuz. Yerel yöneticiler olarak sizin gibi gençlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.

MEHMET AKİF’İ GENÇLERE ANLATTILAR

Araştırma Görevlisi Orhan Baldane ise, İstiklal Marşı’nın tarihçesi ile yazım tekniği ve özellikleriyle ilgili bilgiler verdi. Baldane, “Milli marş bir ülkenin bağımsızlığını ve gücünün simgesidir. Bu kadar önemli olan milli marş için açılan yarışmaya Mehmet Akif, para ödüllü olduğu için katılmamıştır. Daha sonra para ödülü konusu ortadan kalkınca bugün 10 kıtadan oluşan ve her zaman kullandığımız milli marşımız otaya çıkmıştır. Bundan tam 99 yıl önce de milli marşımız TBMM’de kabul edilmiştir” diye konuştu.

Doç Dr. Dilek Çetindaş da, İstiklal Marşı ve Mehmet Akif’i konuşmak için bir araya geldiklerini belirterek, “Mehmet Akif’i gençlere anlatmamız gerekiyor. O hastane odasında öldüğünde cenazesi kimsesizler mezarlığına defnedileceken İTÜ’lü öğrenciler ölenin Mehmet Akif olduğunu öğrenince o dönemin en kalabalık cenaze törenini gerçekleştirdiler. O gençler Akif’in mezarını da yaptırdılar. Bu nedenden dolayıdır ki Mehmet Akif Ersoy gençlerin vicdanına emanettir. İstiklal Marşı sadece geçmişimizi değil geleceğe dair hayallerimizi de kapsar. Bu marş bir milli mutabakat metnidir. Bu metindeki anlamları geleceğimiz olan gençlerin çok iyi bir şekilde irdelemesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Süleyman Solmaz da Mehmet Akif Ersoy’un hayatından kesitler sunarken, “Mehmet Akif, Kurtuluş Savaşı’ndan sonra halkı bağımsızlık için mücadeleye çağıran konuşmalar yaptı. Sonrasında da bu ülkenin milli marşını yazan kişi olmuştur. Mehmet Akif’i anlamak için onun eserlerini ve bu ülke için verdiği mücadeleleri araştırıp okumak gerekiyor” dedi

Panelin sonunda panelistlere günün anısına plaket verildi.