Çamurlu suya giremeyen mandaların süt verimi düştü – D20Haber
18.04.2024, Perşembe
15 °C / 27 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. İLÇELER
  6. /
  7. ÇİVRİL
  8. /
  9. Çamurlu suya giremeyen mandaların süt verimi...

Çamurlu suya giremeyen mandaların süt verimi düştü

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 29 Ağustos 2017 Salı - 08:32Güncelleme: 29 Ağustos 2017 Salı - 08:32
Çamurlu suya giremeyen mandaların süt verimi düştü

Denizli’de tek doğal manda kaymağı üretilen Çivril’in Emirhisar Mahallesi’nde, kurak geçen yaz mevsimi nedeniyle çamurlu suya giremeyen mandaların süt verimi düştü.

Emirhisar’da, 15 dolayında aile manda yetiştiriciliği yapıyor. Bu aileler, sahip oldukları 60 mandanın sütünden kaymak yaparak geçimlerini sağlıyor. Ancak son dönemde yetiştiricilerin keyfi yerinde değil. Nedeni ise kurak geçen yaz mevsiminde meralardaki çamurluk alanların kuruması, mandaların da çamurlu suya girememesi nedeniyle süt veriminin düşmesi.

GÜNLÜK 5 – 7 LİTRE SÜT VERİYOR

Yetiştiricilerden Raziye Kösen, 9 mandası olduğunu, ancak mandaların sıcak havada çamura giremediği için serinleyemediğini, bu nedenle de süt veriminin azaldığını belirterek, “Meralarda yeteri kadar çamur alan kalmadı. Çay kuruyunca su gelmiyor. Buda meranın bazı bölgelerinde oluşan çamurluk alanların kurumasına neden oluyor. Çamura yatamayan manda sıcaktan etkilenince akşam fazla süt veremiyor. Zaten manda inek gibi çok süt vermez. En fazla 7 litre süt çıkar ama bu yıl çamurlar azalınca mandalar sıcaktan çok etkilendi. Verim de 5 litreye kadar düştü” dedi.

Çamurlu suya giremeyen mandaların süt verimi düştü

İKİ KERE KAYNATIP KAYMAK YAPILIYOR

Manda kaymağı yapmanın zahmetli bir iş olduğunu anlatan Kösen, “Manda kaymağı yapmak zordur. Hem az süt olur hem de kaymak yapmak için sütü iki kere kaynatmak gerekir. Sütü sağdıktan sonra kaynatıp soğumaya bırakırız. Sonra bir kere daha kaynayıp soğuyunca üzerindeki kaymağı alırız. 5 kilo sütten yaklaşık 700 – 800 gram kaymak çıkar. Manda kaymağı ve yoğurdu çok faydalı ve doğal için isteyen çok. Ama günlük bir kilo kadar kaymak iki kilo kadar da yoğurt çıkıyor. Bazen içmek için süt olarak kullanıyoruz” diye konuştu.

Kaynak: yeşilçivrilgazetesi.com