Asırlık çınar Durdu Nine’den uzun yaşamın sırları – D20Haber
25.04.2024, Perşembe
17 °C / 29 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. İLÇELER
  6. /
  7. ÇAMELİ
  8. /
  9. Asırlık çınar Durdu Nine’den uzun yaşamın...

Asırlık çınar Durdu Nine’den uzun yaşamın sırları

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 24 Ağustos 2019 Cumartesi - 13:41Güncelleme: 24 Ağustos 2019 Cumartesi - 13:41
Asırlık çınar Durdu Nine’den uzun yaşamın sırları

Denizli’nin Çameli ilçesinde yaşayan ve resmi kayıtlara göre 104 yaşında olan Durdu Uysal, uzun yaşamının sırrını temiz havada yürüyüş ve bol bol süt, peynir ve yoğurt yemeyek olduğunu söyledi. 1915’de doğan Uysal’ın tek üzüntüsü ise sağlık problemlerinden dolayı namaz kılamamak. 104 yaşında Durdu Nine kınalı elleri ve yüzüklü parmakları ile kendisine özen göstermeye devam ediyor.

Resmi kayıtlara göre 104 yaşında olan Durdu Uysal Çameli ilçesi Sarıkavak Mahallesi’nde yaşıyor. Osmanlı Devleti'nin yıkılışına, milli mücadeleye ve cumhuriyetin kuruluşuna tanık  olan Durdu Nine,  babasını Kurtuluş Savaşı'nda şehit verdi. 104 yıllık yaşamında 2 evlilik yaşayan, 1 çocuğu bulunan Uysal, 5 torununu ve torunlarının çocuklarını gördü.

Gençlik yıllarında dağlarda çoğunlukla keçi güden Durdu Nine, uzun yaşamanın sırrının bol bol süt, peynir ve yoğurt olduğunu ifade etti. Yaşamı boyunca tamamen doğal beslenen Uysal’ın ekmeği dahi kendisinin yaptığı ve dışarıdan ekmek almadığı öğrenildi. Uysal’ın son yıllarda en büyük üzüntüsü ise sağlık problemleri ile birlikte hareket kabiliyetinin kısıtlanmasından ötürü namaz kılamamak olduğu öğrenildi.

“ANNEMİN YAŞI DAHA FAZLA”

Uysal’ın ömrünü adadığı 68 yaşındaki oğlu Osman Tunç, annesinin yaşlı olmasına rağmen geçmişe dair bir çok şeyi hatırladığını ve bunun bazen kendilerini çok şaşırttığını söyledi. Annesinin yaşının 104’ten büyük olduğunu savunan Tunç, “Annemin yaşı daha fazla. Ana yaşı da fazla 106-107 bile diye var. Annem keçi güderdi çobandı, rençperlik yapardı. Son ölen eşinin aylığını alıyor. Biz bakıyoruz başka yere göndermiyoruz. Biz ilgileniyor, ihtiyaçlarını karşılıyor ve götürüp getiriyoruz” dedi.

“SAĞLIĞI YERİNDEYKEN NAMAZLARININ VAKTİNİ HİÇ GEÇİRMEZDİ”

Uysal 60 yaşındaki gelini Bahriye Tunç da, kaynanasına halen kendilerinin baktığını ve birlikte çok mutlu olduklarını ifade etti. Tunç, “Kaynanama ben bakıyorum. 45 seneden beri bu evde birlikte oturuyoruz yani beraber yaşıyoruz. Devamlı keçi güdüyordu, beraber iyi kötü vakit geçirdik yani bunlarla 45 seneden bu yana. Sağlığı yerindeyken namazlarının vaktini hiç geçirmezdi. Yani namazın vaktini, saatini hatta dakikasını bile bilirdi. Bir de dağda gezmek serbest olunca bunun yanında yemeklerinde yoğurt, süt de eksik kalmıyor” diye konuştu.

Öte yandan, 104 yaşında olmasına rağmen halen kendisine özen gösteren Uysal'ın ellerinin kınalı olması ve parmaklarında yüzüklerinin olması ise dikkatlerden kaçmadı.