Eski cezaevi, El Sanatları Müzesi olacak – D20Haber
20.04.2024, Cumartesi
13 °C / 18 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. İLÇELER
  6. /
  7. BULDAN
  8. /
  9. Eski cezaevi, El Sanatları Müzesi olacak

Eski cezaevi, El Sanatları Müzesi olacak

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 9 Mayıs 2019 Perşembe - 11:45Güncelleme: 9 Mayıs 2019 Perşembe - 11:45
Eski cezaevi, El Sanatları Müzesi olacak

Buldan Belediye Başkanı Mustafa Şevik, 2011 yılında Adalet Bakanlığı’ndan devralınan eski cezaevini El Sanatları Müzesi olarak turizme kazandırmak için çalışma başlattı. Geçmişten günümüze Buldan dokumasının gelişiminin sergileneceği müzeyi, bal mumu heykeller ile Denizlili ünlü modacı Fatma Ünal’ın tasarımları süsleyecek.

Tasarımları ile Buldan dokumasını Türkiye’ye ve dünyaya tanıtan Denizlili Modacı Fatma Ünal, Belediye Başkanı Mustafa Şevik’i ziyaret etti. Modacı Fatma Ünal, Buldan Belediyesi ile yeniden çalışmak istediğini belirtti.

TASARIMLAR BALMUMU HEYKELLERLE SERGİLENECEK

Buldan’da 1870’li yıllara ait eski cezaevi binasını, 2011 yılında Adalet Bakanlığı’ndan devralarak el sanatları merkezi olarak ilçe halkının hizmetine sunan Belediye Başkanı Mustafa Şevik, şimdi de burayı müze olarak turizme kazandırmayı planlıyor. Başkanlık yaptığı 2007-2014 yılları arasında yarım kalan müze projesini hayata geçirmek için çalışmalara başlayan Şevik, “Buldan dokuması köklü bir geleneğin günümüze uzantısıdır. Dokumanın tarihi Bizans, Roma ve Helenistik dönemlere kadar uzanmaktadır. Buldan dokumasının geçmişten günümüze gelişimini yansıtan bir müze projemiz var. BELKÜM olarak hizmet veren eski cezaevini müzeye dönüştürmek istiyoruz. Buldan dokumasını bal mumu heykellerle yansıtmayı düşünüyoruz. Heykellerimizi de Acıpayamlı modacımız Fatma Ünal’ın tasarımları süsleyecek” dedi.

ŞEVİK’E EFE KIYAFETLİ EFE BEBEK HEDİYE ETTİ

Buldan Belediyesi ile geçmişte çok güzel çalışmalar gerçekleştirdiklerini kaydeden modacı Ünal ise, “Yeniden çalışmak isterim. Bizim eski ürünlere hayat veren ‘Annemin Sandığı’ adlı projemiz var. Bu projemizi Buldan’da da hayata geçirerek, sandıktan çıkan iğne oyası, kanaviçe ve günümüzde kullanılmayan bir çok parçayı günümüz modasıyla yeniden hayat verebiliriz” diye konuştu.

Bu arada Ünal, ziyaretin anısına Başkan Şevik’e efe kıyafeti giydirilmiş bez bebek hediye etti. Efe bebeğin hikayesini de başkan Şevik ile paylaşan Ünal, “Ankara’da bir huzurevinde kalan ve yaptığı geleneksel giysi motifleriyle giydirilmiş bez bebekleriyle tanınan Ruhiye Mine Kayra, Türkiye’nin dört bir yanına giderek kurslar veriyor. Biz de Aydın’a davet ettik ve orada 15 kursiyere bez bebek yapımını öğretti. O kursiyerler arasında ben de vardım. İşte o kursta yaptığım Efe kıyafetli bez bebeği size hediye etmek istedim” sözleriyle aktardı.

Ünal, istenilmesi halinde bez bebek sanatçısı Ruhiye Mine Kayra’nın Buldanlı kadınlara da bez bebek yapımını öğretebileceğini söyledi.