Organik sertifikalı kestanede hasat dönemi – D20Haber
25.04.2024, Perşembe
17 °C / 29 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. İLÇELER
  6. /
  7. BULDAN
  8. /
  9. Organik sertifikalı kestanede hasat dönemi

Organik sertifikalı kestanede hasat dönemi

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 2 Kasım 2018 Cuma - 07:04Güncelleme: 2 Kasım 2018 Cuma - 07:05
Organik sertifikalı kestanede hasat dönemi

Son yıllarda ünü giderek yayılan Buldan kestanesi, 800 metre ve üzerinde rakıma sahip dağların kuzey yamaçlarında yetişiyor. Kestane üretim yoğun olarak Alandız, Kurudere, Kaşıkçı, Yeniçam, Hasanbeyler ve Yayla mahallelerinde doğal ortamda ve kültüre alınmış şekilde yapılıyor. İriliği ve lezzetiyle dikkati çeken Buldan kestanesi yurt içinde daha çok Bursa, Ankara ve Antalya gibi büyükşehirlere göndeiriliyor. Ayrıca […]

Son yıllarda ünü giderek yayılan Buldan kestanesi, 800 metre ve üzerinde rakıma sahip dağların kuzey yamaçlarında yetişiyor. Kestane üretim yoğun olarak Alandız, Kurudere, Kaşıkçı, Yeniçam, Hasanbeyler ve Yayla mahallelerinde doğal ortamda ve kültüre alınmış şekilde yapılıyor.

İriliği ve lezzetiyle dikkati çeken Buldan kestanesi yurt içinde daha çok Bursa, Ankara ve Antalya gibi büyükşehirlere göndeiriliyor. Ayrıca Körfez ülkelerine ihraç ediliyor.

ORGANİK SERTİFİKALI ÜRÜN

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Yılmaz Erkaya, bölge itibariyle dışarıdan aşı kalemi ve fidan getirilmediği için kestane hastalıklarının görülmediğine dikkat çekerek, "Yayla köylerimizde bulunan kestane ağaçlarının yetiştiği alanlar genellikle orman içi olup, deniz seviyesinden yüksekliği 780 ile 1175 metre arasındadır. Yöremizin ekolojik açıdan kaliteli organik kestane yetiştiriciliğine uygun olması, bu yörelerdeki kestaneliklerde mürekkep hastalığı ve dal kanserinin bulunmaması, Buldan kestane yetiştiriciliğinin ülkemiz açısından önemini göstermektedir. Kestane yetiştiriciliğinde, kaliteli kestane, orman içi arazilerden elde edilmektedir. Çünkü orman, kestanenin istediği rutubetli ortamı oluşturarak kalitenin yükselmesini sağlamaktadır. Toplam 850 dekar alanda 340 ton kestane üretimi yapılmaktadır. Üretilen kestaneler organik ürün sertifikasına sahiptir" dedi.

AROMASINI KUZULUKLARDA BULUYOR

Kestane üretiminin çok zor bir iş olduğunu ifade eden Alandız Mahallesi muhtarı Ali Salgın ise, "Sabahın ilk ışıklarıyla 40-50 metre yükseklikteki ağaçlardan çırpılarak yere düşürülen kestaneler, üreticilerimiz tarafından toplanıp, çuvallara yerleştiriliyor. Daha sonra da kestaneler önceden hazırlanan ‘kuzuluk’ denilen kuyulara gömülür ve üzeri eğrelti otları ile kapatılır. Bir ay boyunca kuyularda bekleyen kestaneler kendine has tat ve aromaya bu aşamada kavuşur. Sonrasında da makine ile dış kabuğu çıkarılarak, büyüklük ve kalitesine göre sınıflandırılıp satışa hazır hale getirilip iç ve dış piyasaya pazarlanıyor" diye konuştu.