Avrupa’ya çekirdeksiz üzümler Buldan’dan – D20Haber
16.04.2024, Salı
14 °C / 31 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. İLÇELER
  6. /
  7. BULDAN
  8. /
  9. Avrupa’ya çekirdeksiz üzümler Buldan’dan

Avrupa’ya çekirdeksiz üzümler Buldan’dan

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 1 Ağustos 2019 Perşembe - 12:07Güncelleme: 1 Ağustos 2019 Perşembe - 12:07
Avrupa’ya çekirdeksiz üzümler Buldan’dan

Denizli’nin Buldan ilçesi, yetiştirdiği turfanda çekirdeksiz sultaniye üzüm ile dikkati çekerken, hasadı yapılan ürünlerin Avrupa ülkelerine ihracatı da başladı. Tırlara yüklenen üzümler, Evrupa ülkeleri ve Rusya’ya ulaştırılmak üzere yola çıktı.

Buldan’ın Doğanköy Mahallesi’nde yetiştirilen çekirdeksiz sultaniye üzümlerinin hasadına başlandı. Tırlara yüklenen üzümler, başta Rusya başta olmak üzere İngiltere ve çok sayıda Avrupa ülkesine ihraç edilmek üzere yola çıkarıldı.

Sultaniye cinsi çekirdeksiz sofralık üzümden bu sene dekar başına bin 700 kilo verim alınması beklendiğini belirten Buldan Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Serdal Uğur,”Türkiye’de Sultaniye çekirdeksiz üzümü turfanda olarak yetiştirdiğimiz bölgede ilk hasatımızı yapıyoruz. Bugün Doğanköy Mahallemizdeyiz. Bölgemizin kumluk olmasından dolayı turfanda çekirdeksiz üzüm bu bölgeye ilk kez geliyor. Yaklaşık 3 bin dekar bir alanımız var burada. Buldan genelindeki toplam alanımız 38 bin dekar. 25 bin dekarlık alanda çekirdeksiz üzüm, 6 bin dekarda toplamda 35 bin bandında bir üretimimiz var. Bu sene rekolte tahmin çalışmalarımızı yaptık. Bin 700 kilogram ortalama verim almayı hedefliyoruz. Haziran ayı içerisinde olan dolu yağışlarından dolayı rekolte biraz düştü“ diye konuştu.

“BAŞTA RUSYA OLMAK ÜZERE TÜM AVRUPA ÜLKELERİNE İHRACAT YAPIYORUZ”

Buldan Ziraat Odası Başkanı Muammer Al da Buldan’ın Türkiye’de sultaniye çekirdeksiz üzümünün yetiştiği ilk bölge olduğunu belirterek, “Doğan Mahallesi’nde ilk hasadımızı yapıyoruz. İlk hasadımız iç piyasayla beraber akabinde başta Rusya olmak üzere diğer Avrupa ülkelerine ihracatımız başlamış durumda. Bu sene tabi çiftçimiz zor şartlarda ürün yetiştiriyor. Zaman zaman doğal afetlerden sıkıntı yaşıyoruz. Bu sene üzümün kilo fiyatının 2,5 lira ile 2 lira 80 kuruş bandında olmasını bekliyoruz” dedi.

DENİZLİ (İHA)