Bakan Kurum: 976 binada hasar tespit edildi – D20Haber
24.04.2024, Çarşamba
18 °C / 34 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. İLÇELER
  6. /
  7. BOZKURT
  8. /
  9. Bakan Kurum: 976 binada hasar tespit...

Bakan Kurum: 976 binada hasar tespit edildi

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 9 Ağustos 2019 Cuma - 17:08Güncelleme: 9 Ağustos 2019 Cuma - 17:38
Bakan Kurum: 976 binada hasar tespit edildi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Bozkurt’ta dün meydana gelen depremde 108’i ağır olmak üzere, 976 binada hasar tespit edildiğini açıkladı.

Bakan Kurum, dün yaşanan depremden en fazla etkilenen Bozkurt ilçesinde yaptığı incelemelerin ardından kaymakamlık önünde yaptığı basın açıklamasında, deprem sonrası valilik koordinasyonunda hızlı bir şekilde aksiyon alındığını, vatandaşın tüm ihtiyaçlarını karşılama noktasında hızlı hareket edildiğini belirtti.

Bugün Yapı İşleri Genel Müdürlüğü tarafından binaların hasar tespit durumlarının incelendiğini, akşam itibarıyla bu çalışmanın tamamlanacağını kaydeden Kurum, can kaybının yaşanmadığını, deprem nedeniyle yaralanan 81 vatandaşın tamamının taburcu edildiğini bildirdi.

Hasar tespit çalışmalarına göre Bozkurt'ta incelenen 761 binadan 88'inin ağır hasarlı, 673'ünün az hasarlı, Çardak ilçesinde de incelenen 215 binanın 20'sinin ağır hasarlı, 195'inin hafif hasarlı olduğunu aktaran Kurum, "Toplamda Denizli'de dün meydana gelen deprem sebebiyle incelediğimiz 976 binanın 108'i ağır hasarlı, 868'i de hafif hasarlı durumda. Tespitlerin tamamını bugün akşam en geç yarın öğlene kadar tamamlayacağız. Bu tespitlerle birlikte AFAD Başkanlığımız, İçişleri Bakanlığımız hak sahipliği sürecini başlatacaklar." dedi.

"EN GEÇ 5-6 AYDA TAMAMLANACAK"

Bakan Kurum, hak sahipliği süreci ilerlerken bir yandan da TOKİ Başkanlığına inşaat sürecinin başlaması için talimat verdiklerini ifade ederek, şu bilgileri paylaştı:

"Bu çerçevede Bozkurt'ta stadyumun yanında çadırların kurulduğu alana 150 konut ve cami inşaatı başlatıyoruz. En geç ay sonunda inşaat sürecinin başlamasıyla birlikte 5-6 ay içinde bu konutları tamamlayıp hak sahibi vatandaşlarımıza vereceğiz. Tutluca Mahallesi'nde ağır hasarlı camimiz var. 800 nüfusa hitap eden bu caminin de hemen yıkım işlemini bugün itibarıyla başlatıyoruz. Yapımı da ay sonu başlamak suretiyle yöresel değerleri taşıyacak Selçuklu mimarisindeki camimizi de yapacağız. Çardak'ta da 100 konut ve 1 cami inşaatı için TOKİ'ye yapım talimatı verdik."

İnşaatların en geç 5-6 ay içinde tamamlanacağını, hak sahipliği çalışmaları neticesinde evlerini kendileri yapmak isteyen vatandaşlara da hak ediş karşılığı kredinin Afet İşleri Başkanlığı tarafından verileceğini, sürecin eş zamanlı ilerleyeceğini aktaran Kurum, bu kredinin de faizsiz 15 yıl ödemeli 101 bin lira olduğunu kaydetti.

Geçen aylarda deprem yaşayan Acıyapam'da da 168 ağır hasarlı binanın bulunduğunu, TOKİ'nin yaptığı konutlardan merkez ve köylerdeki hak sahibi vatandaşların yararlanabileceğini dile getiren Kurum, "Bozkurt'ta, Çardak'ta, Acıpayam'da ve Denizli merkezdeki tüm depremzedelerimizin, hak sahiplerinin yaralarını en kısa zamanda sarmış olacağız." dedi.

 DENİZLİ (AA)